Summa sidvisningar

torsdag 19 augusti 2010

Snart en svunnen tid?

Min kusin Karin för kulturarvet vidare på familjens fäbovall Nygårdsskaula som ligger en liten bit nedanför Assemyrvallen, där fjällträdgården ligger i Klövsjö. Inga små vita fjällkor betar där längre, men ett 20tal får gör vad dom kan för att hålla vallen öppen. Tyvärr tog björnen två av hennes tackor i går, och fem lamm saknas fortfarande. Tyvärr innebär väl detta att vallen övergivs.

Fram till 1984 hade Klövsjöbönderna sina får gåendes fritt på skogen i flockar på 3-400 djur. Totalt betade fyra flockar på byns mark. !984 kom vår bjälltacka (ledarfåret) hemspringande till gården med fyra av våra tio tackor i släptåg. Farsan och jag begav oss upp i Höugan (berget där radarmasten står) för att se vad som hänt. Denb synen glömmer jag aldrig. Överallt hittade vi rester av får undanstoppade i myrhål och under stenar. Totalt försvann ett 70tal får.

Några veckor senare sköts slagbjörnen av bröderna Arne och Kjell Nilsson inne på Karsnäsvallen när den attackerade deras fårflock. Detta blev slutet för fårskötseln i klövsjö, och gjorde Klövsjöfåren utrotningshotade. Läs mer om Klövsjöfår.

Numera ser inga atleter springa runt på skogen före älgjakten för att driva ner fårhjordarna till skiljehägnen vid Slantestorpet och Kjällbergs. Borta är även öronmärkena som var unika för varje gård. Tyvärr blir det nog inga fler battamarsha på Klövsjöskog.


1 kommentar: